Ettelgem-Lissabon op het stalen ros

Ettelgem-Lissabon op het stalen ros

Ettelgem-Lissabon

Al van mijn 16e rijpt het idee om met de fiets op reis te trekken. Maar dan wel ergens naartoe, niet zomaar rondjes rijden. Mijn schoonbroer woont in Lissabon, ik woon in Ettelgem. Met de fiets op familiebezoek, dat moet kunnen, toch? De voorbereidingen, de trip, de mijmeringen, de avonturen, je kunt ze hier volgen.

Een nieuwe fiets!!

De voorbereidingPosted by Pieter 27 Feb, 2018 09:19:12

Ik zei in mijn vorige verslag al dat ik geweldig nieuws heb. Tijd om dat nieuws wereldkundig te maken: ik heb een nieuwe fiets!! En wat voor een fiets!! Lees even mee, het is een heel verhaal...

De week voor de krokus vakantie ga ik de kindjes af zetten in de klas. Yuna heeft in de klas een - en ik zeg het in hun kinder-jargon - BFF. Een watte? Een "Best Friend Forever". Uhu, oh yeah, she has a BFF babies! Haar BFF is Bas. De papa en mama van Bas zijn Tom en Pat. Tom en Pat hebben een hippe fietswinkel in Oostende: Gino Carts & Bikes. Daarom zijn er wel eens mensen die denken dat Tom eigenlijk Gino heet, maar dat is niet zo. Maar we wijken af, ik was dus Yuna aan het uitzwaaien in de klas toen Tom me aansprak: "je moet eens passeren in de winkel." "Ja Tom, dat zal ik doen, ik moet sowieso nog langs komen want ik heb nog wat materiaal nodig". Waarop Tom, maar deze keer redelijk mysterieus: "je moet maar eens passeren".

Nu is het zo dat ik het een beetje moeilijk heb met nieuwsgierigheid. In die zin dat ik meestal DIRECT wil weten wat er me te wachten staat. Ik ben dus ook bijna DIRECT naar Gino Carts & Bikes afgezakt om het mysterieuze kantje van het verhaal op te kunnen helderen. Tom was aan het bellen toen ik binnen kwam. Spanning opbouwen, noemen ze dat. Ik wachtte geduldig. Het telefoontje werd afgerond. Een korte introductie en dan met de deur in huis: "je zei dat ik eens moest passeren"... "Ja, er staat hier een fiets voor je klaar"... stilte... "Wat!? Sorry. Wablief!?" "Ik wil je een fiets mee geven voor je reis, een echte trekking fiets waardoor ik zeker ben dat je er zonder noemenswaardige problemen zult geraken." Ik stond aan de grond genageld! Sprakeloos, echt waar! Voor me stond een pracht van een idworx trekking fiets met alles er op en eraan. En die mag ik zomaar helemaal mee nemen. Meer zelfs, er werd nog eens goed gesleuteld aan het ros waardoor hij geheel Bike-Solutions-gewijs aan mijn afmetingen is aangepast. Mijn pedalen er op, mijn bidon-houders er op en klaar is hij. Ik heb meteen bij Tom en Pat een mooie helm, een paar shirts, een nieuwe fiets-gps en - vooral - een degelijk slot gekocht. Nog 5 weken: Lisboa, here I come!

Om alles nog wat kracht bij te zetten, werd ik meteen ook uitgenodigd om vorige week naar een uiteenzetting te gaan luisteren in Turnhout. Daar kwam Gerrit Gaastra, de ontwerper van de fiets, uitleggen hoe en waarom ze alles in elkaar hebben gezet. Mijnheer Gaastra is de vierde generatie fietsen-bouwer en gaat er prat op fietsen te maken die stevig, duurzaam en onderhoudsarm zijn. Hoe meer Gerrit over zijn passie vertelde, hoe meer ik overtuigd raakte dat ik met dit staaltje vakmanschap zonder problemen in Lissabon moet kunnen toe komen. Een hele hoop technische hoogstandjes, soms simpel, soms vernuftig maar allemaal functioneel.

Zaterdag ben ik mijn fiets gaan oppikken. Hij was helemaal klaar om ingereden te worden. Ik had in de camionette mijn sporttas liggen om aansluitend naar de fitness te gaan en nog wat te trainen. Hoe zot zou dat geweest zijn: in de auto een nieuwe fiets en dan in de fitness op een artificiële fiets gaan zitten terwijl buiten het zonnetje schijnt. Dat konden we niet laten gebeuren. Direct naar huis dus, warme kleren aan en de fiets op. De eerste 20 km staan op de teller en voelden goed. Heel goed zelfs. Hij bolt zoals hij zou moeten bollen. Ik kijk er al naar uit om het ding aan nog een paar grondige tests te onderwerpen. De gebraden kippen mogen dan wel niet in je mond vliegen, soms vallen de gebraden fietsen wel in je schoot.

Mijn project is ondertussen ook de pers niet ontgaan. Vandaag verscheen een artikel in Het Laatste Nieuws over mijn tocht en over de nieuwe fiets. https://www.hln.be/regio/oudenburg/-terug-naar-roots-van-fotocarriere~aa5b4b42/

Met heel veel dank aan https://ginocarts.be

Wie meer info wil over de fiets: https://www.idworx-bikes.de  • Comments(2)//www.delustigeavonturiers.be/#post12