Ettelgem-Lissabon op het stalen ros

Ettelgem-Lissabon op het stalen ros

Ettelgem-Lissabon

Al van mijn 16e rijpt het idee om met de fiets op reis te trekken. Maar dan wel ergens naartoe, niet zomaar rondjes rijden. Mijn schoonbroer woont in Lissabon, ik woon in Ettelgem. Met de fiets op familiebezoek, dat moet kunnen, toch? De voorbereidingen, de trip, de mijmeringen, de avonturen, je kunt ze hier volgen.

Terug naar de route

De Reis...Posted by Pieter 11 Apr, 2018 21:44:07

De wekker haalt me veel te vroeg uit mijn slaap. Ik had dat laatste glaasje rosé moeten weigeren. Al valt het al bij al nog heel goed mee. Ik pak mijn spullen en ga ontbijten bij Michel en Hannelore. Net als gisterenavond vind ik er een rijkelijk gevulde tafel. We praten nog wat tijdens het ontbijt waarna ik mijn spullen pak en de fiets uit de garage rijd. Zomaar vertrekken lukt niet. Ik moet nog even praten met de oude Michel (het is een familie vol Michels). Het doet me deugd te luisteren naar iemand met zo veel krassen op de ziel, zo veel ervaring en omzwervingen. We nemen afscheid en ik spring de fiets op maar niet voor ik hem heb beloofd dat ik het artikel uit KW magazine zal opsturen - of beter laten opsturen door Inge want ik zal er niet zijn. Met een heel warm gevoel laat ik me met de afdaling mee sleuren. Gelukkig een warm gevoel want de temperatuur is anders niet zo warm. Het is ondertussen wel gestopt met regenen waardoor ik me wel warm fiets.

Het gesukkel met de gps begint weer. Ik pas mijn nieuwe truc toe: je stelt de gps niet in op "fietsen" maar op "auto", kiest een dorpje op een 10-tal kilometer van waar je nu bent en rijdt dan op de departementale routes door het landschap. Op die manier vermijd je dat je gps je constant de velden in stuurt. Als je hem namelijk op "fietsen" instelt, dan gaat hij voor de kortste route, ook al is dat langs modderpaden. Daarenboven gaat het toestel er van uit dat je langs die paden even snel fietst dan op de baan, wat hoegenaamd niet klopt. De Hollandse stem meldt je dan vrolijk "sla hier rechtsaf" terwijl daar geen baan maar een slijkstraat ligt. Ik ken het wicht al en ben haar ondertussen te slim af. Ze heeft me waarschijnlijk al duizenden malen verwenst en op het punt gestaan met haar computerstemmetje te scanderen "als je het beter weit, zoek dan je eigen weg". Maar ze kan zich duidelijk telkens net op tijd inhouden.

De regen is nooit ver af maar houdt zich koest. Ik fiets door de velden en geniet. De wind blaast redelijk krachtig maar komt van schuin achter me waardoor ik er zelfs tevreden mee ben. De weinige keren dat ik een bocht neem en hem in mijn gezicht voel, ben ik nog dankbaarder dat ik die koude noordooster niet de hele dag moet trotseren.

Ik rijd door een nationaal park en zie dat ik vooral kleine dorpjes op mijn route heb liggen. Aangezien ik gisteren al geen middagmaal vond, neem ik het zekere voor het onzekere en stop bij een Intermarché. Ik sla wat voorraad in zodat ik op mijn gemak kan lunchen. Brood en kaas, wat noten en tomaatjes. Ze gaan me hier geen twee keer liggen hebben!

Onderweg zie ik een blauwe kiekendief vlak bij me het veld bespeuren op zoek naar een prooi. Lang geleden dat ik zo'n mooi exemplaar zo dichtbij zag vliegen. De zon schijnt af en toe, het warmt wat op en het fietsen valt goed mee. Een beetje pijn in de linker knie en blijven opletten op de nek maar verder alles ok (behalve zadelpijn, maar ook dat went). Ik bekijk af en toe de route om na te gaan hoe ver ik zal geraken vandaag. Ik heb geen concreet doel wat me rustig stemt. In Saintes kan ik terug de route naar Compostela op maar dat is voor vandaag sowieso te ver. Ik besluit tot in Saint-Jean-d'Angély te rijden en daar iets te zoeken om te slapen. De Compostela route loopt door die stad. Dat zou betekenen dat ik iets minder dan 85 km moet fietsen vandaag wat het officieel een heel rustige dag maakt. Ik neem dus mijn tijd, dat mag nu wel eens na zo veel fietsen de laatste dagen.

Net voor ik Saint-Jean-d'Angély bereik - ik heb nog zo'n 9 kilometer te fietsen - stel ik vast dat ik het toch niet zonder regenkledij zal redden vandaag. Al de hele dag drijven de wolken voor me uit en zag het er naar uit dat ik rustig en droog zou aankomen maar nu heb ik ze ingehaald en wordt het zwemmen. De eerste druppels raken de grond, ik hou halt en duik in sneltempo in mijn regenjas en -broek. Net op tijd om de hevige regenbui te ontvangen. Schuilen is geen optie gezien ik in open veld aan het fietsen ben. Het gaat er wild aan toe: wind, gietende regen. Ik word het stilaan gewoon. En zo lang die wind in mijn rug blaast, mag hij tekeer gaan zo veel hij wil!

In Saint-Jean ga ik op zoek naar een slaapplaats. In het bureau van toerisme hebben ze een lijst van adressen waar pelgrims kunnen overnachten. Ze bellen het ene na het andere nummer maar krijgen niemand te pakken. Een andere optie is nog 17 km door te rijden en daar dan te slapen maar ook daar zit alles vol of neemt niemand op. De laatste optie: terug keren. Er is een albergue op een goeie 4 km rijden van hier maar dat is een stuk terug op de route. Voor mij geen groot probleem omdat ik met de fiets ben, wandelaars hebben daar meer moeite mee. Ik fiets de stad uit, mag nog eens stevig klimmen en krijg meteen een extra bewijs waarom de rugwind zo heerlijk was vandaag. Eenmaal je hem in je gezicht krijgt weet je wel hoe laat het is! Het is hard werken om de hellingen op te geraken. Niet ver, dat valt dus mee.

Ik kom aan bij de Albergue, zet de fiets in de garage en maak kennis met de gastvrouw. Ze wandelde zelf in verschillende etappes naar Compostela en heeft nu een huis ingericht om pelgrims te ontvangen. En dat doet ze met verve! Een biertje, een heerlijk avondmaal en aangename gesprekken met de 2 andere gasten. Het is af en toe wat interpreteren om het nogal vlotte Frans te verstaan maar over het algemeen kan ik goed volgen. Ik spreek vlotjes mee en ga er van uit dat ik nuttige dingen zeg. Geen mens die dat kan controleren, dus gaan jullie er ook maar van uit dat ik mijn beste Frans heb boven gehaald.

Morgen op tijd uit bed om te ontbijten en dan terug de baan op.

De statistieken voor vandaag:

Afstand: 87.52 km

Gemiddelde snelheid: 18.8 km/u

Maximum snelheid: 54 km/u

Gemiddelde temperatuur: 16°

Gefietste tijd: 4u39

Tijd tussen vertrek en aankomst: 8u20

Hoogtemeters: 678 m

Soundtrack of the day: Korn "Clown" - Ik dacht aan de kleine discussie aan het begin van dit nummer toen ik een stevige helling aan het op rijden was en tegen me zelf zei "just do it dammit!"

Meer foto's: https://www.facebook.com/pg/PieterClicteurPhotography/photos/?tab=album&album_id=1678873005541136

De route voor vandaag:

Le Busseau - Saint-Pompain - Benet - Coulon - Sansais - Usseau - Courant - Saint-Jean-d'Angély - Courcelles

De details van de route zijn te volgen via strava op https://www.strava.com/athletes/28580647  • Comments(1)//www.delustigeavonturiers.be/#post27