Ettelgem-Lissabon op het stalen ros

Ettelgem-Lissabon op het stalen ros

Ettelgem-Lissabon

Al van mijn 16e rijpt het idee om met de fiets op reis te trekken. Maar dan wel ergens naartoe, niet zomaar rondjes rijden. Mijn schoonbroer woont in Lissabon, ik woon in Ettelgem. Met de fiets op familiebezoek, dat moet kunnen, toch? De voorbereidingen, de trip, de mijmeringen, de avonturen, je kunt ze hier volgen.

Met mijn snoet in de zon Bordeaux binnen

De Reis...Posted by Pieter 13 Apr, 2018 19:58:19

Nachtrust, het is van groot belang! Na mijn avondmaal - dat overigens weer echte lekkere Franse keuken was - dook ik gisterenavond vroeg onder de wol. Ik kreeg nog een telefoontje van mijn petekind - ik heb er twee, all good things come in pairs - om me wat peptalk te geven, ik had mijn zus en schoonzus even aan de lijn en was helemaal klaar voor een diepe slaap. Het geeft een heel leuk gevoel te weten dat zoveel mensen me volgen, dat mensen met me begaan zijn. Je fietst als het ware nooit helemaal alleen.

Ik ontwaak van het gerommel in het hotel en zie dat het bijna tijd is voor mijn ontbijt. Ik lees nog een kaartje dat ik van petekind Jona mee kreeg en ga met een grote glimlach aan tafel. Het ontbijt wordt, zoals gewoonlijk, tot de laatste kruimel verorberd. Mijn spullen in de fietstassen en uitchecken. Ik krijg mijn bidons water terug, de hotel-dame had ze gisterenavond gevuld en de hele nacht in de koelkast bewaard. Zo blijven ze lekker fris. Een mooie illustratie van de manier waarop ik hier als fietser behandeld wordt: als een koning!

Veel later dan gewoonlijk maar lekker uitgeslapen, haak ik de zakken aan de fiets en rijd de baan op. Ik moet vandaag in Bordeaux zien te geraken. Ik draai de bocht om en vervolg de weg die ik gisteren had aangevat. Een redelijk drukke route maar die is minder bereden dan gisteren, bijna geen vrachtwagens vandaag. Waarschijnlijk omdat ik dicht bij de A10 zit en dat een stuk sneller gaat voor de gemotoriseerde voertuigen. Het valt dus goed mee. Het blijft ook allemaal heel landelijk. Een groepje jonge koeien staat me geanimeerd aan te kijken. Ik stop en begroet hen. Ze blijven verbaasd naar me kijken. Ik kan volgen wat ze denken. Waarom zo hevig met die fiets? Het gras is even groen aan deze kant! Ik laat me niet uit mijn lood slaan en fiets vrolijk verder. Onderweg nog een pelgrim. Ze wandelt in etappes, zoals er veel doen, tot in Compostela. Dit jaar stapt ze tot in Dax. Een sympathieke madam. Grappig ook, we staan vlak bij "Le St-Christophe", een vervallen baan-restaurant dat te koop staat. Ik kreeg van mijn moeder een "Chrisotpheltje" mee als amuletje voor onderweg. Het kon groter, moeke, deze staat te koop!

Als ik de drukke baan volg, is dat 74 km. Als ik echter een ommetje maak via Blaye, dan is het er 84. Op zich niet onoverkomelijk, zeker niet met dit weer. De zon schijnt, er staat wat tegenwind maar die is heel mild. Daarenboven is mijn energiepijl ferm opgekrikt en kan ik weer tegen een stootje. Ik fiets dus na een aantal kilometer van de baan af en volg een fietsroute naar Blaye. Heerlijk fietsen is dat! De route is perfect uitgestippeld en voert me mee langs ideale paden. Af en toe stevig klimmen, af en toe een ferm stuk weer dalen. Dat zal zo zijn tot in Bordeaux.

Wie Bordeaux zegt, zegt wijn. En om wijn te maken heb je wijngaarden nodig. Zalig om daar tussen te fietsen. Er hangen nog geen bladeren aan de wijnranken maar toch heeft dit landschap altijd direct een zuiders gevoel. Zeker nu de temperaturen de lucht in schieten. Ik ben gestart in korte broek en besluit nu ook mijn fietsjas af te doen en in korte mouwen te fietsen. Het is grappig hoe mijn handen bruin zijn maar mijn armen niet. Ik ben in laagjes aan 't kleuren.

De weg kronkelt zich via de wijngaarden tot in Blaye. Het is echt genieten. Wat een verschil met gisteren! Bloemetjes, frisse geuren, heerlijk is dat! Tegen de middag kom ik toe in Blaye, helemaal zoals ik had gepland. Ik fiets wat rond op de citadel en stap het toerisme bureau binnen voor wat info over de verdere route. Als ik van hier naar Bordeaux wil, zijn er namelijk twee opties: ofwel laat ik me overzetten en fiets ik de stad via het zuiden binnen, ofwel volg ik de langere route en fiets ik via het noorden de stad in. Het scheelt 5 km. De overzet is echter pas om 15u en duurt 25 minuten. Als ik dan nog 44 km moet fietsen, dan kom ik heel laat in Bordeaux aan. Ze geven tegen de avond wat regen en dat wil ik vermijden. Ik wil er ook niet te laat zijn voor mijn afspraak met Korneel en Rie dus besluit ik iets te eten en de langere route te volgen.

Tussen de châteaus - de ene al groter dan de andere - en de wijngaarden klim en daal ik richting de grote stad. Ik hoorde van Dimi, een vriend die ook geregeld fietst en ooit van Bordeaux naar België fietste, dat de voorsteden van Bordeaux geen pretje zijn om door te peddelen. Ofwel heb ik een andere route, ofwel is er in tussentijd veel veranderd maar ik fiets langs aangelegde fietspaden tot in hartje Bordeaux. Heel mooi bewegwijzerd en heel leuk om je van de grote bruggen te laten af rollen.

Mooi op tijd stop ik aan het appartement van Korneel in het centrum van de stad. Het is jaren geleden dat ik hem nog zag. Ik zet de fiets veilig weg en we praten wat bij. Vanavond gaan we uit eten met ons drietjes. Een ontspannen orgelpunt van een ontspannen dag. Of hoe de ene dag de andere niet is...

De statistieken voor vandaag:

Afstand: 84.03 km

Gemiddelde snelheid: 18.1 km/u

Maximum snelheid: 54.0 km/u

Gemiddelde temperatuur: 21°

Gefietste tijd: 4u38

Tijd tussen vertrek en aankomst: 8u04

Hoogtemeters: 587 m

Soundtrack of the day: Bobby Mc Ferrin "Don't Worry, Be Happy" - Deze morgen bij het ontbijt schalde het door de boxen, het werd de soundtrack van de dag!

Meer foto's: https://www.facebook.com/pg/PieterClicteurPhotography/photos/?tab=album&album_id=1678873005541136

De route voor vandaag:

Mirambeau - Saint-Aubin-de-Blaye - Etauliers - Saint-Marint-Lacaussade - Blaye - Plassac - Bourg - Saint-André-de-Cubzac - Bordeaux

De details van de route zijn te volgen via strava op https://www.strava.com/athletes/28580647
  • Comments(1)//www.delustigeavonturiers.be/#post29