Ettelgem-Lissabon op het stalen ros

Ettelgem-Lissabon op het stalen ros

Ettelgem-Lissabon

Al van mijn 16e rijpt het idee om met de fiets op reis te trekken. Maar dan wel ergens naartoe, niet zomaar rondjes rijden. Mijn schoonbroer woont in Lissabon, ik woon in Ettelgem. Met de fiets op familiebezoek, dat moet kunnen, toch? De voorbereidingen, de trip, de mijmeringen, de avonturen, je kunt ze hier volgen.

Compostelaaaaa!

De Reis...Posted by Pieter 28 Apr, 2018 19:15:12

Lekker geslapen, de benen voelen goed vandaag, ik ben er klaar voor. Rond 7u ontwaakt de albergue, later dan ik gewoon ben maar nog mooi op tijd. All dressed up and ready to go! Hopla, de dag is nog maar gestart en we hebben al een soundtrack of the day, mits dichterlijke vrijheid. 't Kan niet meer stuk.

Er staat me nog een pittig dagje te wachten voor ik in Compostela aankom. Al valt het beter mee dan de vorige dagen. Redelijk veel klimmen maar ook stevig dalen, het zou vlot moeten gaan. Ze voorspellen regen vanaf 15u, als het mee zit ben ik dan al in Santiago.

Ik stap een restaurant/café binnen voor een ontbijt. Het is er een drukte van jewelste. Koffie en ontbijt voor de lokale bevolking. Ik vraag of ik kan bestellen maar de waard laat me weten dat dat niet meer kan, het is te druk en hij staat er alleen voor. Eigenaardig, waar komt dat ontbijt van al die andere mensen dan vandaan? Geen overtuigen aan, ik stap naar buiten en spring op de fiets. Ik vind wel iets in een volgend dorp. Fietsen maar!

Ik fiets de stad uit en probeer me wat warm te rijden op de hellingen. Met zo'n 4° is het bijtend koud, zeker tijdens de afdalingen. Muts aan, jasje mooi dicht en bibberen. Tijdens het klimmen, zweet je je te pletter; tijdens het afdalen ril je van de kou omdat je wat nat bent van het zweet en omdat de ijskoude wind je helemaal afkoelt. Gelukkig is het zonnig en betert het snel. De temperaturen stijgen al een beetje.

Langzaam komt de stroom wandelaars ook weer op gang. Ik probeer zo veel mogelijk op de baan te fietsen zodat ik niet weer vernesteld geraak tussen de pelgrims en hun wandelstokken. Het is duidelijk dat er nu heel veel zijn die enkel de laatste 100 km wandelen. Blijkbaar krijg je voor bepaalde jobs meer kans als je de camino hebt gewandeld hier in Spanje. Om je diploma te krijgen, moet je minstens 100 km gewandeld hebben. Daarom zijn er veel die die laatste 100 doen om dat document binnen te halen. Het is er aan te zien. Opgetuttematooid met make up en alles er op en er aan huppelen ze vrolijk over de wandelpaden. Jong en oud. Vele dames met een legging. Daar zouden ze nu eens een wet mogen over stemmen! Je mag de camino wandelen, MAAR JE DOET EEN BROEK AAN!! Een legging is GEEN BROEK! Vetkwabben flodderen alle kanten uit. En ik heb nog niets gegeten, please, people!

Bij de lokale bakker koop ik me een ontbijt zodat ik er weer tegen kan. Het is klimmen en dalen, klimmen en dalen, ... Is het omdat ik Compostela nader of heb ik gewoon wat meer energie, ik weet het niet, maar het gaat vlot vandaag! Onderweg passeer ik een andere fietser die zijn fiets duwt terwijl ik vlot de helling op rijd. Terwijl ik met Inge stond te bellen was hij me al gepasseerd, ietsje er voor nog een andere fietser. Ik rijd niet alleen vandaag.

De tocht voert me door eucalyptus bossen. Ik waan me in Australië en blijf op mijn hoede voor kangoeroe's en koala beertjes. Van bos naar dorp en terug het bos in, het gaat vooruit! Nu toch weer even de camino op, slalommend tussen de wandelaars. Ik nader, snel en zelfzeker! Voor me staat de andere fietser aan de kant. Ik stop om hem te begroeten en merk tot mijn vreugde dat het de Fransman is die ik in Logrono, 8 dagen geleden, tegen kwam. Hij had me niet direct herkend maar is duidelijk blij dat we elkaar terug ontmoeten. We fietsen samen Compostela binnen. Niet zonder slag of stoot want hij fietst met een gps die ons nogal wat ommetoertjes laat maken. Ik volg hem en heb er mijn plezier in. Voor hem zijn het de laatste kilometers. Straks komen vrienden van hem naar hier met een klein vrachtwagentje om hem en de fiets op te pikken.

Om 12u45 zitten mijn 55 km er op en staan Florent en ik op het plein aan de kathedraal. Het zou een speciaal moment moeten zijn maar voor mij is het een stop als een ander. Ik neem hier een halve dag rust zodat ik morgen verder kan richting Portugal.

In Compostela kun je dus een diploma ophalen maar daar staat een rij te wachten met wachttijden van anderhalf uur. Ik keer morgenvroeg wel terug, nu eerst de stad verkennen. Ik dwing mezelf tot wat creatieve fotografie door de 50mm lens op de Sony te schroeven en het enkel met dat objectief rond te boksen. Straatfotografie is niet mijn ding, tijd om het toch wat te oefenen. Er lopen genoeg rare types rond op deze plek om een poging te wagen.

Vanavond ga ik nog een hapje eten en dan lekker slapen zodat ik fris ben voor het volgende hoofdstuk. Dit pakken ze me in elk geval al niet meer af. Ik ben blij dat ik zo ver ben geraakt maar kijk tegelijk uit naar mijn rit door Portugal. Benieuwd wat dat zal geven!


De statistieken voor vandaag:

Afstand: 55.66 km

Gemiddelde snelheid: 16.7 km/u

Maximum snelheid: 69.5 km/u

Gemiddelde temperatuur: 12°

Gefietste tijd: 3u20

Tijd tussen vertrek en aankomst: 5u03

Hoogtemeters: 929 m

Soundtrack of the day: The Ramones "Blitzkrieg Bop" - Voor het zinnetje "They're all revved up and ready to go" waar ik van maakte "I'm all dressed up and ready to go"

Meer foto's: https://www.facebook.com/pg/PieterClicteurPhotography/photos/?tab=album&album_id=1694074447354325

De route voor vandaag:

Melide - Boente - Ribadiso - Arzua - Burres - Salceda - A Brea - O Pedruezo - A Lavacolla - San Marcos - Santiago de Compostela

De details van de route zijn te volgen via strava op https://www.strava.com/athletes/28580647
  • Comments(1)//www.delustigeavonturiers.be/#post44