Ettelgem-Lissabon op het stalen ros

Ettelgem-Lissabon op het stalen ros

Ettelgem-Lissabon

Al van mijn 16e rijpt het idee om met de fiets op reis te trekken. Maar dan wel ergens naartoe, niet zomaar rondjes rijden. Mijn schoonbroer woont in Lissabon, ik woon in Ettelgem. Met de fiets op familiebezoek, dat moet kunnen, toch? De voorbereidingen, de trip, de mijmeringen, de avonturen, je kunt ze hier volgen.

Heerlijk fietsen onder een stralende zon

De Reis...Posted by Pieter 05 May, 2018 19:52:10

Volgens het schema ga ik vandaag lekker veel klimmen. In de eerste etappe van 68 km klim ik normaal 538 meter, de tweede etappe is 71 km en neemt me 841 meter mee naar boven. Ik zal niet allebei die etappes kunnen doen, dat is 140 km en dus te veel voor een dag maar dat ik veel ga klimmen, dat weet ik dus al. Het eerste stuk kan ik echter wat inkorten door toch een stukje langs een drukkere baan te rijden. Het scheelt meteen zo'n 20 km. Ik denk dat ik dat maar doe, zo kan ik wat meer tijd nemen om te fotograferen. Ik zag ook dat op mijn laatste etappe wordt aangeraden om de trein te nemen tussen 2 stukken omdat het verkeer te druk is tussen Carcavelos en Algés. Ik zal zien hoe het loopt eenmaal ik daar ben, als het een beetje kan, dan doe ik het per fiets.

Het belooft een lekker warme dag te worden, ik ga er tegen aan. Maar eerst ontbijten in de jeugdherberg. Dat ontbijt wordt pas om 8u30 geserveerd dus zal ik redelijk laat de baan op zijn. Ik sta toch op tijd op zodat ik alles al heb ingepakt en helemaal klaar ben voor het vertrek. Het ontbijt is een kwartiertje vroeger klaar, mooi mee genomen. Het ontbijt is even voortreffelijk als de jeugdherberg. Vers fruit, eitjes die je zelf mag bakken, vers brood en beleg naar keuze. De perfecte start van een zonnige dag! Want zonnig wordt het vandaag, dat is nu al duidelijk.

Het is zaterdag dus is het rustiger op de baan dan andere dagen. Ik besluit de shortcut te nemen en via de grote brug en dus de grote baan de stad uit te rijden. Spectaculair om met je fiets over zo'n gigantisch bouwwerk te rijden en gelukkig is er weinig verkeer zodat ik toch wat kan genieten van die oversteek. Stoppen voor foto's is te gevaarlijk, helaas.

Ik rijd de stad uit en volg de baan naar mijn route. Door de brug te nemen, wordt die route plots 23 km korter. Ook dat is mooi mee genomen. Op die manier hoef ik me niet druk te maken over afstanden. Het is even op de baan fietsen maar door de kalmte van de dag kan het geen kwaad. Ik weet waar ik naartoe fiets: fietspaden. Na een paar baantjes in een klein dorpje is het meteen weer prijs. Een prachtig aangelegd fietspad, weg van de baan en dat voor kilometers aan een stuk. Er rijden hier en daar nog wat fietsers, wielertoeristen, maar die rijden, eigenaardig genoeg, op de baan. Dan hebben ze eens een perfect fietspad, rijden ze toch tussen de auto's. Er zijn er wel niet veel, maar het is toch nog altijd veiliger op het fietspad en de staat waarin het pad zich hier bevindt is zeker meer dan goed genoeg om er met een koersfiets op te rijden. Rare snuiters, die Portugezen. Of is het: rare snuiters, die wielertoeristen? Ik laat het in het midden...

Ik kom zelfs een pelgrim tegen op mijn baan. Gisteren kwam ik een Duits koppel tegen die de kustroute volgt, nu een eenzame wandelaar. Dat zijn er 3 in 2 dagen, niets vergeleken met de aantallen die ik op de Camino Portugès tegen kwam, laat staan de bendes op de Camino Frances. Dat lijkt me nu wel nog leuk, via deze route naar Compostela wandelen. Veel rustiger en veiliger en je hebt tijd alleen. Als je dat wil natuurlijk...

Het fietspad volgt een rechte baan die dwars door een bos leidt. Ook hier heeft duidelijk een bosbrand gewoed, de bomen zijn pikzwart en alle begroeiing is afgebrand. Het blijft een raar zicht. Op het fietspad ligt een fijn laagje as. Op de bomen groeien langzaam terug wat takjes die het bos stilaan weer tot leven wekken. Naarmate ik vorder, beginnen ook varens en bloemen weer hun kop op te steken. Bloemen zijn trouwens alom tegenwoordig de laatste dagen. Geel, paars, roze, wit, ... soms enkelingen, soms in hele velden. Het is prachtig!

's Middags zet ik me in een klein restaurantje aan de kust en bestel een bitoque. Daar keek ik al lang naar uit. Een dunne biefstuk met een spiegelei er op, rijst en frieten en een slaatje. Dit is Portugal! Het smaakt voortreffelijk na de stevige rit van deze voormiddag. Ik heb er toch al weer 47 km op zitten en wetende dat ik die 23 km geskipped heb, zit ik dus heel mooi op schema. Het enige wat ik nog niet echt heb gedaan, is klimmen. Dat kan twee dingen betekenen: ofwel zat er veel klimwerk in de eerste 23 km, ofwel moet ik nog een ferm stuk krijgen. Ofwel alletwee... We zullen zien.

Het fietspad loopt nu over de rotsen langs de kust. De golven denderen tegen de rotsen en op het strand. Hier en daar een vuurtoren, veel bloemen en ongelooflijke zichten. Ik neem de indrukken diep in me op en probeer ze te fotograferen. Ik weet dat de foto's niet weer geven wat ik mee maak maar het blijft een goeie herinnering. Het is in real life gewoon veel indrukwekkender. Je mist referenties, geuren, geluiden en je gevoel van het moment.

Ik fiets flink door maar ben nu ook niet van plan om toch die hele tweede etappe af te haspelen. Ik voel dat mijn benen moe beginnen te worden na de lange rit van gisteren en besluit nog door te rijden tot Nazaré. Daar is een jeugdherberg, jeugdig als ik ben, zal dat het perfecte eindpunt zijn voor vandaag. Nog een goeie 15 km door verbrand bos waar ik geregeld stop voor een foto. Het gaat langzaam over in levend bos met meer begroeiing, hier hebben ze het onder controle gekregen. Aan de bomen hangen metalen potjes om hars op te vangen. De bomen produceren het hars, door een inkeping in de bast stroomt het hars in het potje. Het hars wordt gebruikt in zalven, verven, vernissen, ...

Ik klim nog wat, daal steil terug af en zie Nazaré voor me liggen. Deze plaats brengt herinneringen naar boven. De allereerste keer dat ik naar Portugal kwam, in 2001, kwamen Schelle, Bart en ik naar Nazaré. Schelle en ik hadden onze zwembroek mee en gingen in de zee. De golven waren zodanig krachtig dat de onderstroom ons onderuit trok. De broekzakken van onze bermuda was gevuld met steentjes door de stroming. Ik stond op een bepaald moment met mijn rug naar de zee en kreeg een grote golf vol in mijn rug. Ik werd een paar meter weg gekatapulteerd. Ik heb thuis nog de tekening liggen die Schelle er van maakte, hilarisch!

De tweede keer dat ik hier kwam, was een paar jaar geleden toen ik de Franse en Portugese kust af reed om te fotograferen. Ik reed met mijn camionette door de smalle straatjes van het oude deel van Nazaré. In één van die straatjes reed ik me hopeloos vast. Ik moest links af maar mijn camionette paste er niet in. De muur van het huis op de hoek schraapte genadeloos de lak van mijn zijkant. Portugezen hebben de leuke gewoonte om hun auto te laten staan waar het hen uit komt waardoor ik geen kant meer uit kon. Uiteindelijk is er een oud vrouwtje uit haar viswinkel gekomen om alle auto's achter me terug te sturen zodat ik achteruit de straat terug uit kon. Ik vond het geweldig grappig. Mijn auto niet...

Nu ben ik hier voor de derde keer, onder een blakende zon. Geen risico op vast rijden maar de hellingen moet ik deze keer wel op eigen kracht op en ze zijn verdomd steil. Ik rijd ze op, ook al is het bijna niet te doen en kom puffend en zwetend toe aan de jeugdherberg. Er is nog één bed vrij: de mijne! Tijd om uit te rusten en morgen nog een flinke rit te ondernemen. Nog een kleine 250 km tot mijn eindbestemming.


De statistieken voor vandaag:

Afstand: 89.87 km

Gemiddelde snelheid: 19.1 km/u

Maximum snelheid: 52.2 km/u

Gemiddelde temperatuur: 26° (met een maximum van 35°)

Gefietste tijd: 4u41

Tijd tussen vertrek en aankomst: 8u03

Hoogtemeters: 690 meter

Soundtrack of the day: Devin Townsend "Numbered" - Speelt al een paar dagen door mijn hoofd. De stem van Anneke van Giersbergen maakt het nummer af!

Meer foto's: https://www.facebook.com/pg/PieterClicteurPhotography/photos/?tab=album&album_id=1701922839902819

De route voor vandaag:

Figueira da Foz - Paiao - Pedrogao - Praia da Vieira - Sao Pedro de Moel - Pedra do Ouro - Paredes de Vitoria - Vale Furado - Nazaré

De details van de route zijn te volgen via strava op https://www.strava.com/athletes/28580647  • Comments(1)//www.delustigeavonturiers.be/#post51