Ettelgem-Lissabon op het stalen ros

Ettelgem-Lissabon op het stalen ros

Ettelgem-Lissabon

Al van mijn 16e rijpt het idee om met de fiets op reis te trekken. Maar dan wel ergens naartoe, niet zomaar rondjes rijden. Mijn schoonbroer woont in Lissabon, ik woon in Ettelgem. Met de fiets op familiebezoek, dat moet kunnen, toch? De voorbereidingen, de trip, de mijmeringen, de avonturen, je kunt ze hier volgen.

Everybody go surfin'

De Reis...Posted by Pieter 07 May, 2018 20:26:12

Gisterenavond waande ik me even weer een jonge twintiger in surf camp. De jonge snaken boden me een pint aan, we bleven nog een hele tijd praten. Al voelt een mens zich wel wat oud als ze over hun visie op het leven beginnen. Het is op zo'n momenten dat je beseft dat je al iets meer levenservaring hebt en tegelijk ook beseft dat je nog veel te leren hebt. Boeiend!

Eén van hen, een Italiaan, was naar een all you can eat sushi-restaurant geweest en had daar maar liefst 67 sushi rolletjes gegeten. De serveerster kon er op den duur niet meer mee lachen. Hij heeft een reputatie. In Italië is er een restaurant die pizza buffet aanbiedt, all you can eat. Als je zeven pizza's eet, moet je niet betalen. Hij is daarin geslaagd. Straf want er hangt geen grammetje vet aan die gast. Voorlopig. Want dat is ook iets wat wel wat verandert met ouder worden, het blijft allemaal net ietsje sneller plakken.

De dag begint grijs en laat. Het ontbijt om 9u smaakt maar voor mij mag het vroeger. Al is dat vandaag geen groot probleem, ik heb niet zo veel afstand af te leggen. Ik fiets het stadje uit en volg meteen de kustroute. Het is weeral prachtig, ik val in herhaling maar het is ECHT prachtig! Mijn doel vandaag is Casa Paço d'Ilhas, een resort, opgericht en gerund door 2 West-Vlamingen. Ze hebben vast een boeiend verhaal te vertellen.

Onderweg af en toe stoppen om van het zicht te genieten en wat te fotograferen maar voor de rest staan mijn nog wat stevige klimmetjes te wachten. Ik klim er vandaag in totaal weer 912, het lijkt niet veel na de Pyreneeën maar het blijft zwaar omdat de hellingen zo steil zijn.

Onderweg hoor ik al dagen kikkers kwaken, veel kikkers! Ik bedenk dat ik het verkeersprobleem in één klap kan oplossen. Omdat er zo veel kikkers zijn, komen ook heel veel ooievaars naar hier om die kikkers op te eten. Omdat er zo veel ooievaars zijn, brengen die hier ook zo veel kindjes mee. Omdat die kindjes moeten geboren worden, rijden de chauffeurs als een zot met hun auto omdat hun vrouw moet bevallen en ze snel in het verloskwartier moeten zijn. Voilà, neem de kikkers weg en het verkeersprobleem in Portugal is opgelost: iedereen rijdt terug aan een normaal tempo. Klaar. Moeilijk was dat nu toch niet!?

Het gaat vlotjes vooruit met mijn klimwerk. Het nadeel is enkel dat ik van de afdalingen niet zo veel kan genieten als normaal. Ik heb een afdaling langs een grindpad die zo danig steil is dat ik er met de zware fiets niet normaal kan naar beneden rijden. Andere afdalingen gaan beter maar de weg zit vol putten en gaten zodat je er ook niet aan 60 km/u wil door vliegen. En dan moet je uiteraard nog rekening houden dat de auto's van alle kanten kunnen komen en hoegenaamd geen rekening houden met fietsers of andere tegenliggers. Even claxonneren voor een bocht en ze denken dat de weg voor hen alleen is. Ze vliegen er door. Als je dan met je fietsje aan hoge snelheid van de andere richting komt, dan ben je er geweest. Het blijft dus opletten!

Het is lekker warm vandaag maar af en toe blaast de wind wat frisse wolken vanuit de zee het land in. De temperatuur zakt direct met een graad of 5 maar dat is snel weer over als de wind minder vanuit het zeegat komt. Opmerkelijk hoe snel het kan veranderen.

Na mijn lunch stel ik de gps in naar het surf-resort waar ik met Jelle heb afgesproken. Ik moet daarvoor afwijken van mijn route waardoor ik weer op een iets drukkere baan kom. Niets vergeleken met de dag na Porto maar toch een stuk drukker dan de kleine kust-baantjes. Ik weet meteen weer waarom ik die kustroute heb genomen! Het is klimmen en dalen en tijdens één van de stevige hellingen klim ik zo dicht mogelijk tegen de kant van de baan de heuvel op. Ik rijd een bocht in, er komen een aantal auto's van de andere richting en achter me komt een auto en een grote vrachtwagen. In plaats van even te wachten, gaan die mij voorbij. De truck kan zijn bocht niet halen als hij uitwijkt, of hij moet de andere auto's de kant in drummen. Dus kiest hij er maar voor om mij de kant in te drummen. Ik moet van de baan af en kan nog maar net op tijd mijn voet uit mijn pedaal klikken zodat ik niet val. De andere optie was verder uitwijken en de ravijn in rijden, ook niet direct mijn favoriete keuze. Het scheelde geen haar maar de chauffeur van de vrachtwagen rijdt zonder omkijken in vliegende vaart verder.

Een eind verder staat een verkeerslicht om de snelheid aan te pakken. Dat is een systeem dat ze hier in Portugal toepassen: je snelheid wordt gemeten, als je te snel rijdt, sta je een eindje verder voor een rood licht, niet aan een kruispunt maar gewoon op een rechte baan. Daarmee ontmoedigen ze het snel rijden. Dat werkt... als je ook effectief stopt voor dat rode licht. Een wagen voor me rijdt duidelijk veel sneller dan de toegelaten 50 per uur maar trekt zich geen hol aan van dat rode licht. Vlieg maar door! Ik word er keihard aan herinnerd hoe gevaarlijk het verkeer hier is. Weg met die kikkers!

Er rest me nog een mooi stukje klimmen, langs de typische windmolentjes en groene velden. De zee aan mijn rechterkant, natuur rondom me. Ik word beloond op rust in de oase van Casa Paço d'Ilhas. Een prachtig gerenoveerd oud huis met een mooie tuin. Stilte en kalmte, wat gasten die rond hangen en een leuke babbel met Jelle. Ik blijf er hangen en besluit hier vanavond te slapen. Genoeg gefietst voor vandaag, morgen tijd genoeg om verder te gaan.


De statistieken voor vandaag:

Afstand: 61.07 km

Gemiddelde snelheid: 17.1 km/u

Maximum snelheid: 59.0 km/u

Gemiddelde temperatuur: 23°

Gefietste tijd: 3u34

Tijd tussen vertrek en aankomst: 6u00

Hoogtemeters: 912 meter

Soundtrack of the day: Ik twijfelde vandaag, het moest iets met surfen te maken hebben gezien de regio. We gaan voor Parkway Drive "Karma". Check gewoon de video clip bij het nummer en je weet waarom. https://www.youtube.com/watch?v=CeetS4vERoo

Meer foto's: https://www.facebook.com/pg/PieterClicteurPhotography/photos/?tab=album&album_id=1701922839902819

De route voor vandaag:

Peniche - Lugar de Estrada - Sao Bernardino - Bufarda - Praia da Peralta - Maceira - Porto Novo - Vale de Janelas - Santa Cruz - Boavista - Silveira - Coutada - Charneca - Casais de S. Lourenco - Santo Isidoro

De details van de route zijn te volgen via strava op https://www.strava.com/athletes/28580647  • Comments(0)//www.delustigeavonturiers.be/#post53